ADHD

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD behoort tot de externaliserende psychische stoornissen, waarbij het verstorende effect op de omgeving centraal staat. In Nederland gebruiken (kinder)artsen en psychologen de term ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. ADHD is een neurobiologische stoornis, een ontwikkelingsstoornis van het inhibitiesysteem, het remsysteem. Het omvat problemen met de concentratieperiode, de impulsbeheersing en de mate van beweeglijkheid. De basis van ADHD is neurologisch, maar heeft gevolgen op cognitief, sociaal, emotioneel en pedagogisch gebied. Professor Treffers heeft in het verleden de uitspraak gedaan dat het lijkt of de hersens werken als een raceauto met turbo zonder rem. Kinderen die ADHD hebben kunnen niet goed de prikkels die op hen afkomen verwerken. Dit heeft als gevolg dat zij vaak onrustig zijn of zich angstig voelen.

Kinderen met ADHD hebben grote moeite om hun aandacht en concentratie vast te houden. Ze zijn vaak impulsief en overbeweeglijk (hyperactief). Dit kom tot uiting in een voortdurende onrust: ADHD’ers zijn zowel fysiek overbeweeglijk als verbaal hyperactief.

 ADHD’ers hebben te veel ongerichte energie. Door de grote behoefte aan waardering zijn ze vaak ‘thrillseekers’. Dit betekent dat ze opvallend vaak houden van extreme sporten en activiteiten, zijn ongeduldig en gehaast.

Als ouder sta je niet alleen. Het is belangrijk om als ouder te weten dat je geholpen kunt worden, wanneer je kind ADHD heeft. Maat-Werk Zuid West kan u hierbij helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons.